Happy op Thor

Leo 2

Als de lichtmasten hun felle lampen gedoofd hebben
de banen in het donker zijn gehuld,
de in fervent borrelaars getransformeerde tennissers hun laatste drankje genuttigd hebben
en het barpersoneel het grote hek achter zich heeft dichtgetrokken,
en daarmee alle bedrijvigheid van de dag achtergelaten wordt om het park de rust te gunnen die het net als een ieder zo hard nodig heeft zodat het met hernieuwde energie de volgende feestelijkheden weer aan kan,

dan,
als je goed luistert, maar ook lang niet altijd,
hoor je misschien wel een licht geknor, een subtiel snurkje.
Tevreden ligt hij daar, soms met oordoppen in voor de stampende jongvolwassenen die soms het woord Club iets te letterlijk nemen.
Af en toe zou je hem in zijn slaap kunnen horen brabbelen: over kleurspoelingen, permanentjes en boblines. De enige bewoner op Thor is immers Kapper. En niet zomaar een kapper,
Maar Leo de Kapper.
In heel Den Haag, maar ook met name op zijn geboortegrond Scheveningen, wereldberoemd.

Zo liep ik, beste lezer, eens een keer met Leo de Kapper over de Fred. Je komt werkelijk waar geen tien passen per minuut verder. He hallo hier, dag lieve schat daar. Of het nou Thorleden, Landmannetjes, Voetballers of klanten zijn. Leo de kapper kent iedereen en iedereen kent Leo de Kapper. ‘Maar ik ben nog nooit geïnterviewd’ zei hij op het voorstel om een interviewtje te doen. ‘Wat gaan jullie dan vragen?’

De interviewer van het digitale nieuwskrantje wist het zelf eigenlijk ook niet.
‘Ik bereid nooit iets voor. We gaan zitten, we drinken wijn, en dan komt er vast iets uit.’
Zogezegd zo gedaan. ‘Tot maandag.’

What’s app bericht van Leo de Kapper: Vergeten, ik ben naar de roze maandag in Tilburg.
Drie dagen later, het regende zachtjes, in een klein drafje holde ik over Avenue de Bataaf, recht op de winkel af. Op de wegwijsbordjes, pal voor zijn voordeur, zag ik dat ik bijna bij de voordeur was.

‘Hoe was het in 013?’
‘Wil je me wel geloven; Ik ben niet geweest. We waren lekker aan het borrelen in de stad.’
Nu borrelen we in zijn open keuken aan een barretje in de hoek. De ruimte onder het hoge schuine dak is groot. Vanuit de keuken kijk ik op Banen 15 t/m 18.
Allemaal bezet. Allemaal dubbels. Rally’s, mensen lachen, roepen, maar binnen hoor je niets.

Na een half uur ouwehoeren is er nog geen concrete vraag gesteld. Wel heeft hij veel verteld, maar de toevoeging ‘maar dat mag er niet in hoor’ komt er vaak achteraan. Veel liever zou hij zelf interviewen. ‘Ik draai het gewoon om’ roept hij herhaaldelijk en de vragen komen op mij af.

Tussendoor ontfutsel ik dat hij als kleine jongen in Scheveningen is opgegroeid – samen met zijn twee broers – en geen van hen drieën hebben Den Haag meer achter zich gelaten. Enkel heel eventjes. Toen nog met zijn man heeft hij gewoond in Brazilië.
Voor de emigratie sloot hij zijn zaak in Scheveningen. Bij terugkomst in Nederland kwam hij na een zoektocht uit op Thor. Hier knipte hij aanvankelijk in het KanThor van het oude clubhuis, dat hij overdag mocht gebruiken en hij leuker vond dan bij mensen thuis.
Thor’s verbouwing kwam, en zo kwam het dat hij naast knippen ook ging wonen op Thor.
De kapperszaak aan huis werd – geïnspireerd door de Portugese taal – omgedoopt in Leo a Casa.

Zeg nou zelf, bij welke andere kapper vind je zo’n leuk uitzicht. Met de entree en tuin van Thor in het vizier ontgaat Leo de Kapper niets. Niets overdag, niets ’s avonds.
Toen hij ging knippen en wonen op Thor lag het ook fore de hand om er te gaan tennissen. Nu speelt hij al een aantal jaar Zondagcompetitie.
Vraag je hem wat het leukste was van al die jaren; dan is het Voetbal op Thor.
En hoe zou je Thor omschrijven? ‘Familie’

Op dat moment komt er een app binnen. Sanne. ‘Morgen balletje slaan?’
‘Zie. Ik ga echt met oud en jong hier op Thor om. Met de trainers, met Ger, met 1e teamspelers. Dat vind ik nou zo leuk hier. Toen ik op zoek ging naar een tennisvereniging had ik hier ook direct een klik.  Je mag er best wel groot inzetten dat ik Thor heel dankbaar ben. Voor de kans die ik hier gekregen heb. Ik ben gewoon onwijs happy op Thor. It’s all in my name!’

Voor een knip-afspraak kun je bellen: 06-24357457 of stuur een mailtje naar leoacasa@hotmail.com