Swingen op Kasteel de Wittenburg

Slechts een kwartiertje rijden vanaf ons tennispark, verscholen in de bossen van Wassenaar ligt Kasteel de Wittenburg, een kasteelachig landhuis in Hollandse neo-renaissance-stijl. Voor het interview zijn wij uitgenodigd om het eerste kasteelconcert van 2015 bij te wonen. Het is zondag, de laatste competitiedag, qua weer een zwaar contrast met de zonnige afsluiting van de zaterdagcompetitie. En waar we gisteren nog in ons tenniskloffie mooie moves stonden te maken op de beats van DJ Grauf, mogen we vanavond in onze chique outfits gaan swingen op de funky sounds van Saxofiniste Candy Dulfer.

Stapvoets rijden we over de lange oprijlaan omzoomd met statige bomen. De buitenplaats heeft 2 ha grond inclusief een grote parkeerplaats voor ruim 200 auto’s. Keurig wordt ons gewezen waar we kunnen parkeren. Gelukkig dichtbij de deur zodat we met een spurt door de regen binnen zijn. Fakkels, een geheel in stijl geklede portier en de zachte tonen van een harp geven ons direct een warm welkomstgevoel. In de ontvangsthal treffen we Ralf, nog druk in de weer. Vanavond ontvangt hij naast 18 ambassadeurs ook de boeren met hun nieuwe liefdes van de TV-hit Boer Zoekt Vrouw. “Dit laat direct zien dat het kasteel een nieuwe weg is ingeslagen: waar het vroeger meer besloten was, richten we ons nu op een breder publiek.”

Wat zijn de Unique Selling Points van Kasteel de Wittenburg ?
“De historische ambiance, het prachtige terras en tuin maken het kasteel tot een unieke locatie voor een bedrijfsevenement, receptie, huwelijk of feest.” Vrolijk kijkt hij op: “Zou ik al mogen zeggen dat we het eerste Thor-huwelijk hier krijgen?”
En benadrukt hij: “Als je hier trouwt, heb je de locatie exclusief voor jezelf.”
Al wandelend toont Ralf ons de diverse zalen: van kleine intieme zalen tot de grote Oranje Nassauzaal, waar 400 man in kunnen. Hier vindt zo dadelijk het optreden van Candy Dulfer plaats.

Wie staan er dit jaar nog meer op het programma?
Ja, we durven het aan na het Songfestival: Trijntje Oosterhuis komt op 3 juli. Later in het jaar komen Alain Clark, Berget Lewis en Paul van Vliet. Bij elk concert kun je reserveren voor een hoogwaardig diner, maar uiteraard kun je ook alleen het concert bijwonen.

Virginia en ik kiezen voor het eerste en genieten van het diner, waarin veel streekproducten zijn verwerkt. We zitten aan de genodigdentafel en amuseren ons kostelijk met het gemêleerde gezelschap. Een ras Amsterdammer, uitgever van een gastronomisch magazine, brengt de stemming er aardig in. Zeker als één van de tafelgenoten over koken uit een pakje begint, is het hek helemaal van de dam.

Welke bedrijven gebruiken het kasteel om te netwerken?
“Organisaties zoals Shell, Unilever, ABN AMRO, Rabobank en Siemens en vele instellingen uit de publieke sector zijn aangesloten bij onze Vereniging. In ruil voor hun bescheiden contributie ontvangen zij hier hun gasten uit binnen- en buitenland. De leden hebben gratis de beschikking over de ontvangst- en vergaderfaciliteiten.” Ralf benadrukt dat niet-leden ook van harte welkom zijn.

Na het heerlijke diner begeven we ons naar de zaal. Ralf heeft niets te veel gezegd: Candy Dulfer speelt de zaal plat, en als verrassing doet ook haar vader een aantal nummers mee. De stoelen gaan aan de kant en iedereen swingt erop los. Het verstandige plan om in de pauze naar huis te gaan om nog het verhaal uit te werken sneuvelt hier direct. Na de voorstelling staan we in de bar na te praten met de toetsenist, de boeren, de redacteur en een verliefd stel waarin Ralf huwelijkspotentieel ziet. (We bakken hier zelf de bruidstaarten werpt hij op) Voor de dame echter komt een tweede huwelijk iets te snel en zij draait het gesprek dan ook direct om en begint zelf met Ralf een vraaggesprek; voor mij als interviewer heerlijk achterover leunen.

Hoe word je kasteeldirecteur?
Ik schrijf druk het curriculum vitae van Ralf mee: Hotelschool, Directeur Circus Theater, Industriële Club Amsterdam. Laatste te ver van huis, dus dichterbij huis gezocht.

Maar je woont hier niet?
“De vorige eigenaren woonden in het koetshuis, maar dat is voor mij iets te dicht op het werk. Ik woon in Scheveningen.”

Het interview gaat over in een geanimeerd groepsgesprek; hoe goed de drummer was, hoe leuk Thor de Bataaf is, of die jonge vent nu echt met die oudere excentrieke meneer in het wit was, over huwelijken en het eerste Thor-huwelijk op de Wittenburg, over…..
Het is over. Het is 01:15 uur. En dat in combinatie met zondagavond is niet ideaal.
Maar het was onvergetelijk. Dat vinden wij allemaal.

Candy_2

Candy_3