Thor 90 jaar! een kleine geschiedenis – deel 2

Thor de Bataaf 90 jaar! Een kleine geschiedenis deel 2
door Folkert van Westervelt Sandberg     Met dank aan: Theo Bollerman en Eddy Knol

Lees hier deel 1 van een kleine geschiedenis. (uit de nieuwsbrief van Januari)

De Kampioenen van Thor
Trots wappert hij sinds 18 januari op ons park: de lustrumvlag. 90 Jaar! staat erop te lezen. Zelf ben ik nog maar 10 jaar lid: een lange geschiedenis gaat mij voor. Dat is ook duidelijk zichtbaar op de borrel waar menig oud Thor prominent ten tonele verschijnt. Een voor een worden ze naar voren geroepen: Eric Savalle, van redacteur bij Thor RW, ontwikkelt hij zich tot internationaal scheidsrechter. Van 1967 tot 1986 is hij bij Wimbledon afwisselend lijn- en scheidsrechter.

Marcella Mesker en Huub van Boeckel
Op het podium natuurlijk ook ruim aandacht voor de aanwezige Thor-spelers, die ooit voor het 1e team zijn uitgekomen. Natuurlijk is daar Marcella Mesker. Met zes nationale titels op buitenbanen, en zes kampioenschappen indoor Thor’s grootste naam ooit voortgebracht. Marcella wordt begin jaren 70, ongeveer tegelijkertijd met een andere grote naam: Huub van Boeckel, lid van Thor-RW. In deze tijd worden zij begeleid door jeugdleidster Mia Adamse. Deze jeugdleidster is erg streng op goed gedrag, en vindt dat tennis voor huiswerk gaat. Steevast is zij aanwezig op alle jeugdtoernooien, waar ze ongeveer alle wedstrijden bekijkt. Zo moet Mia het mixedkoppel Marcella en Huub vaak hebben zien spelen. In 1980 wordt dit duo Nederlands Kampioen gemengddubbel; een titel die zij nog vier achtereenvolgende jaren weten te behalen. Huub’s grootste jaar is 1982. In dit jaar wordt hij ook in het enkelspel kampioen en plaatst hij zich in de top 100. Marcella’s grootste succes vindt een aantal jaar daarna plaats: ze wint in 1986 het toernooi in Oklahoma. Hierdoor bereikt ze de 27e positie op de Wereldranglijst.

Schermafbeelding 2018-01-31 om 12.42.51

Vanaf 1979 probeert Thor met deze 2 sterspelers driemaal de hoofdklasse te verlaten omdat het niveau voor hen te laag is. Er moet eredivisie gespeeld worden. De oplossing wordt gevonden in een fusie met de Mets, die wel een eredivisie team heeft, maar niet genoeg spelers. In 1982 is het deze combinatie die onder leiding van de twee coaches Hans Biesheuvel en Hans Vergoed kampioen wordt.

De Gouden Jaren van Thor: 1957-1962
Voor het kampioenschap daarvoor, moeten we terug naar 1960. Ook toen al met coach Hans Biesheuvel. Spelers zijn Madeleine Weurman, Pim Dominicus, mevrouw Rouwenhorst, Lex karamoy, Frans Koerts en Jaap Velds. Het zou het laatste kampioenschap worden van een bijzondere reeks.
Hiervoor ligt de fusie van Thor met Rood Wit in 1948 en het bijzondere jeugdbeleid, waarbij ieder lid van de vereniging verplicht is om met een nieuw jeugdlid te spelen, aan ten grondslag. Marcella Mesker memoreert daaraan: ‘mijn goede volley heb ik te danken aan dit beleid, waarbij Feo Martens mij duizenden volleys heeft laten spelen.’

1955: Het eerste grote succesjaar: Nieuwe ster aan het front: Lex Karamoy
1955 is het eerste grote succesjaar. Het landskampioenschap wordt veroverd. Teamleden: Lex Karamoy, Rob Bruininga, Pim Dominicus, Piet Tonjes, Connie ten Oever en Francine Ferir. Dit team wordt kampioen in een hechte club. Zelfs bij uitwedstrijden van het 1e team heeft Thor meer aanhangers dan de thuisspelers. Rob Bruininga’s wapen: de topspinbal. Piet Tonjes wapen: een topspin backhand. Tegenstanders, dikwijls nog alleen een vlakke slag in het repertoire, hebben er veel moeite mee. Zeker bij een stevige wind, die vaak aanwezig is bij het nieuw aangelegde Hanenburg, dat nog geen beschutting van bomen kent. De twee heren worden na het vertrek van sterspeler Noke Linck versterkt met Lex Karamoy, de man met de ballonkuiten. Lex bezit de gave om vanuit stilstaande positie het plafond van de kleedkamer aan te tikken. Zonder 3 landkampioenschappen hadden we deze gave anno 2018 nooit meer achterhaalt.

Schermafbeelding 2018-01-31 om 12.42.04   Schermafbeelding 2018-01-31 om 12.41.29

Thor domineert met Lex Karamoy. Op trage banen is hij onverslaanbaar.  Alles met spin en zijn onderhandse kapservice maakt hem Thor’s Michael Chang avant-la-lettre.
Bovendien heeft hij een unieke specialiteit in huis: een half hoog stuitende smash in een hoek van bijna 90 graden onhoudbaar afmaken, door zijn racket in een aparte greep te nemen. Het maakt Lex drie maal kampioen van Nederland in 1953, 1956 en 1959. Begin jaren 60 verhuist hij terug naar Djakarta, waar hij tennisleraar wordt bij een aantal luxe hotels.

Jaren 60: De Familie Pufkus en Eddy Knol
Begin Jaren 60 komen er nieuwe sterren aan het front: Jan de Rook, Philip van der Kwast, Willem Pufkus en Eddy Knol. Zowel Willem als Eddy komen in 1956/1957 vanuit Java in Den Haag wonen. Hoewel Eddy eerst op de Riouwstraat woont, en dus Park de Bataaf en Leimonias dichterbij liggen, wordt hij lid van Thor. Iedereen die vanuit Nederlands-Indië in Den Haag terecht komt, wordt immers bij Thor lid. Eddy haalt herinneringen op aan deze ‘warme’ club. Zo herinnert hij iemand die alle oude tennisballen oppoetste om ze langer te behouden.
Eddy heeft op Java niet anders dan ballen geraapt en af en toe zelf een balletje geslagen. De moeder van Willem daarentegen, Ineke, is al kampioen geweest van West-Java en zet haar tennisloopbaan hier verder voort. Ze wordt in 1963 bijna districtskampioen. Haar strenge blik, en haar seniore uitstraling, zorgen ervoor dat ze steevast in de Haagse kranten als Mevrouw Pufkus wordt aangeduid. Haar zoon, Willem Pufkus, bereikt de 9e positie op de Nederlandse Ranglijst. Zijn racket zal op Thor een mooi plekje krijgen.

Rinus Buitelaar, de vader van….., tennisleraar, districtstrainer en bondscoach, herkent al snel het talent in Eddy. Nadat Eddy op 14-jarige leeftijd met tennis begint, zegt Rinus hem: ‘Jij wordt kampioen!’  Vanaf dan is hij gedreven dit te verwezenlijken. Met een krantenwijk spaart hij al het inschrijfgeld voor toernooien bij elkaar; schrijft zich in voor categorie A, B, C. en wint bovendien in alle 3 de categorieën. Zijn kracht: hij maakt geen fouten. op zijn 17e weet hij dan ook al Dunlop als sponsor aan zich te binden. Hij treedt op 19-jarige leeftijd, samen met Ineke Pufkus, toe tot het 1e team en vervangt daarmee Lex Karamoy.

Schermafbeelding 2018-01-30 om 21.46.34

De vliegende start weet hij door te zetten naar het Nederlandse team. In 1962, op 22-jarige leeftijd, wordt hij bij het illustere gezelschap van Tom Okker, Jan Hajer, E. Schneider toegevoegd, samen met nog 5 anderen, alle 5 afwisselend spelend als 4e-8e man. Met Okker weet hij 2 rondes te winnen in Monte Carlo, Met Betty Stove mixed hij in de landenwedstrijd.
Van 1962 tot 1968/1969 is hij de 1e singel, en tevens captain en coach.

Zowel Willem als Eddy verruilen Thor voor Leeuwenbergh. Een te mooie aanbieding doet hen met pijn in het hart afscheid nemen van hun zo geliefde vereniging Thor.
Zo’n 50 tot 60 jaar later staan ze weer in het clubhuis. Een reünie. Als Eddy’s naam niet genoemd wordt, is het de scheidsrechter Eric Savalle die hem podium geeft. Zo draagt iedereen bij, en pakt ieder zijn rol. Zo gaat het op Thor. Al 90 jaar lang.

Klik hier voor het fotoalbum van de Lustrumborrel, op 18 januari 2018 j.l.