Thor en Rood-Wit, een sterke combinatie
door Folkert van Westervelt Sandberg
Met dank aan: Theo Bollerman
Scroll naar beneden voor het vervolg:
1928 – Thor
Waar lange tijd chinees restaurant Blauwe Lotus zat, en tegenwoordig restaurant Publique; daar aan het Anna Paulownaplein op nummer 4 begint het verhaal van onze tennisvereniging. We schrijven 1928 als 23 tennissers, waarvan de meesten op Java in Nederlands-Indië hebben gewoond, bijeenkomen in Café-restaurant de Mercuur om een tennisvereniging op te richten. Ze noemen de vereniging Thor, ontleent aan een gelijknamige club op Soerabaja, de tweede grote stad van Java.
Op internet stuit ik alleen op een voetbalvereniging die zo heet, en waar veel Nederlands toptalent voetbalt: T.H.O.R.; ook wel ‘Tot Heil onzer Ribben/Ribbekast’
Het jonge Nederlandse Thor tennist de eerste 2 jaar op het Nachtegaalplein. Vanaf 1930 verhuizen ze naar Hanenburg, naast Berg en Dal gelegen, waar 5 jaar later een andere vereniging zich meldt:
1935 – Rood-Wit
Locatie: Tennispark Berg en Dal. Een aantal jongeren tussen de 16 en 30 jaar richt een vereniging op: Rood-Wit. De leden worden onderverdeeld in drie groepen: A, B, en C. Op de dagen dat de club banen ter beschikking heeft, deelt een bestuurslid iedereen in volgens sterkte. Iets dat we later Vluggertjes zijn gaan noemen. Het schijnt bij vooroorlogse clubs heel gangbaar geweest te zijn en vele vriendschappen te hebben opgeleverd. De Club groeit al snel naar 100 leden.
Er zit voldoende talent tussen, want al in 1937 komt het eerste team uit in de eerste klasse.
1948 – Thor-RW
Tien jaar later: De Buren fuseren en Thor-RW ontstaat. Ledenaantal: 210; een aantal dat door de fusie nog verder groeit zodat men in 1950 het gehele nieuwe park Hanenburg afhuurt.
De club heeft nu bovendien twee teams in de eerste klasse. Het Indisch accent van Thor, gekenmerkt door een open en vriendelijke atmosfeer, blijft in deze periode nog gehandhaafd. Den Haag is nu eenmaal de stad met de meeste connecties naar de kolonie, die in 1949 onafhankelijk wordt. Degene die besluiten terug te keren, komen logischerwijs dan ook snel in Den Haag uit, waarbij de tennisliefhebbers zich veel al aansluiten bij Thor-RW. Ook de sterspeler van Thor-RW in deze dagen komt uit Indië: Noke Linck. Hij ontwikkelt zich tot de top 3 van Nederland en komt tussen 1949 en 1951 uit voor het Nederlands team in de Davis Cup. Helaas is er over hem op internet niet veel meer terug te vinden, dan een in 1949 gewonnen mixed-dubbel finale van de Nationale tenniskampioenschappen, samen met Nederlands tennisicoon Nel Hermsen. Met zijn eigen team, Thor-RW I, debuteert hij in 1951 naar de hoofdklasse. Als Noke niet lang daarna Nederland verruilt voor het verre Oosten, start Thor-RW juist met een vrij revolutionair jeugdbeleid waarbij ieder lid van de vereniging verplicht wordt om met een nieuw jeugdlid te spelen. Een aanpak die decennia kenmerkend is voor Thor-RW en die hen nog vele successen zal opleveren.
Bronnen:
Theo Bollerman – Gravel & Gras, Witte tenniskleding is verplicht
Haagsche Beeldbank